top of page
תמונת הסופר/תTaiwanit

חג סירות הדרקון - איך חוגגים בטייוואן?

עודכן: 7 בפבר׳


חג סירות הדרקון (Dragon Boat Festival 端午節) נחגג בכל שנה ביום החמישי של החודש החמישי על פי לוח השנה הסיני, לרוב בתקופת חודש מאי של לוח השנה הגרגוריאני. זהו אחד החגים החשובים ביותר בלוח השנה הסיני, וסיפורו מעורר מחשבות פילוסופיות על חיים ומוות, על מוסר ועל נאמנות.


החג כולו נחגג לזכר המלומד-משורר הסיני צ'ו יואן (Qu Yuan 屈原), שחי במאה ה-4 לפנה"ס ושימש כשר בממלכה של המלך צ'ו (צ'ו אחר). השלטון באותה תקופה היה ידוע כמושחת ותאב בצע, הממלכה הפסידה בקרבות מול ממלכות שכנות, וצ'ו יואן הנאמן הופלל והוגלה על ידי המלך. במחאה על חוסר הצדק והדרך הקלוקלת אליה ארצו הולכת, צ'ו יואן קפץ לנהר והתאבד. תושבי המקום יצאו לחפש את גופתו שנסחפה, וכדי למנוע מהדגים ומהרוחות הרעות לאכול אותה הם השתמשו בסירות בצורת דרקון - בעל חיים סמלי ונערץ במסורת הסינית - שטו בנהר בעודם מתופפים בתופים וחובטים במים במשוטיהם. לאחר שלא הצליחו למצוא את הגופה, הם זרקו למים כדורי אורז דביק כדי להאכיל את הדגים ולמנוע מהם להגיע לגופה, וגם כדי להשביע את רוחו הרעבה של צ'ו יואן.

למעשה, כל מנהגי חג סירות הדרקון קשורים לסיפורו מלא התהפוכות של צ'ו יואן. ומהם המנהגים האלו?


1. מתחרים בסירות דרקונים:


ממש כמו המקומיים שחיפשו את צ'ו יואן, גם היום מסורת החג החשובה ביותר היא שייט בסירות דרקון. ולא סתם שייט - בזמן החג מתקיימים מירוצי סירות סוערים בכל רחבי האי, בהם ניתן לראות סירות בעיצובים וגדלים משתנים.

בכל סירה חותרים כ-20 אנשים, שאותם מלווה המתופף - אדם שמסמן לצוות את "פעימות הלב של הדרקון", שנועדו בעצם לסנכרן את קצב החתירה. בתחילת המירוץ נהוג לנקד את עיני הדרקון כדי "להחיות את הסירה", ואז התחרות מתחילה. הסירה הראשונה שחוצה את קו הסיום ולוקחת את הדגל שמחובר למצוף (לפעמים יש בסירה איש צוות שכל תפקידו הוא לחלץ את הדגל הזה!) היא המנצחת.


בטייוואן התפתחה תעשייה שלמה סביב ייצור סירות הדרקון - אין שתי סירות זהות, וכל אחת מעוצבת ומעוטרת בקישוטים מרהיבים וצבעים ססגוניים. כיום אפילו במקומות אחרים בעולם יש חברות שמייצרות את הסירות, למורת רוחם של היצרנים המקומיים כמובן.


עובדה מעניינת: במשך מספר שנים אפילו לישראל הייתה נציגות במירוצי סירות הדרקון! קבוצת החתירה Haifa Lions, שאתם סיפורם המעניין אפשר לראות בסרטון הבא. בשנת 2013 אנחנו ב-Taiwanit זכינו להתלוות לביקור שלהם בטייוואן ולספר להם על התרבות, הדת והקולינריה המקומיות.


2. אוכלים זונג-זי:


המאכל הלאומי של החג הוא הזונג-זי - עלי במבוק ממולאים באורז דביק המקופלים בצורת פירמידה. כבר בשבועות שלפני החג ניתן למצוא את הפירמידות הקטנות האלו בכל פינת רחוב, בשווקים המקומיים ואפילו בסופר. ישנם סגנונות שונים של זונג-זי, כשבגדול נהוג להבחין בין הזונג-זי ה״דרומי״ והזונג-זי ה״צפוני״. אם תזכו להיות בטייוואן בתקופה זו אנחנו ממליצים לנסות את שניהם!



גם מנהג אכילת הזונג-זי קשור לסיפורו של צ'ו יואן - לילה אחד הרוח של המשורר הופיעה בחלומו של דייג. בחלום צ'ו יואן אמר שהוא לא מצליח לאכול את כדורי האורז שהמקומיים זורקים לנהר מכיוון שהדרקון אוכל את כולם לפניו. הוא ביקש מהדייג לעטוף את האורז בעלי לענה, ולקשור אותם בצורת פירמידה בעזרת חמישה חוטים צבעוניים, ורק אז הדרקון יורחק וצ'ו יואן יוכל סוף סוף לאכול. וכך, לפי האגדה, נולד הזונג-זי.


עבור מרבית הטייוואנים המאכל מעורר תחושות נוסטלגיה, שכן הדור המבוגר היה נוהג להכין את הזונג-זי בעצמו. במשפחה שלנו לדוגמא, כל שנה בתקופת החג עולים סיפורים על המתכון המיוחד של סבתא שהייתה מכינה זונג-זי בצורה מאוד מסורתית, בבישול איטי וארוך עם שפע של תוספות - ערמונים, צדפות, בוטנים ועוד. אצלנו טוענים שאפילו במסעדות מישלן בטייוואן לא מתקרבים לטעם של סבתא, אבל כמובן שהיא לא השאירה לאף אחד מתכון.


בשנת 2015 זכינו לארח את גידי ואהרוני במסגרת תוכנית הבישול שלהם. הם הגיעו בתקופת חג סירות הדרקון ויחד איתם הכנו זונג-זי מסורתי בביתה של בשלנית מקומית.


3. מאזנים ביצה


אולי מנהג החג המשונה ביותר הוא איזון ביצים. מה הכוונה? ישנה אמונה מקומית לפיה בצהרי חג סירות הדרקון, בשעה 12:00 בדיוק, ניתן להעמיד ביצה בצורה מאוזנת על הקצה שלה. הטייוואנים מתכנסים בבתים, במעדות ובמקדשים כדי להתנסות בחוויה, ובמקומות מסוימים אפילו מתארגנות תחרויות. המתכון להצלחה? סבלנות, שקט נפשי והכי חשוב - איזון.

מאזנים ביצים
התמונה לקוחה מ: https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3175473

4. נלחמים במחלות ורוחות רעות


בתקופת החג הטייוואנים נוהגים לתלות בכניסה לבית תערובות תבלינים ותרופות סיניות. אמנם חודש הרוחות מגיע רק יותר מאוחר בשנה, אבל האמונה המקומית גורסת שחג סירות הדרקון גם הוא מועד לפורענות - הקיץ מביא איתו מחלות שונות הנובעות מעודף חום בגוף, ויש סיכוי גבוה שאנרגיות שליליות יחדרו לבתים. קצת כמו שבמקומות מסוימים במערב נוהגים לתלות שום - בטייוואן תולים את התערובות המקומיות כדי להילחם ברוחות ובמזל הרע.




מתכננים ביקור בטייוואן ורוצים להפיק ממנו את המירב?

מתחילים פרויקט הקשור בטייוואן וזקוקים לייעוץ והכוונה?

מעוניינים לשלב בטיול שלכם סיור תרבות מעמיק עם מיטל מרגוליס לין?

לכל עניין ושאלה אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר.


Comments


  • LinkedIn - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
Jiaoxi Sietian Temple.jpg

צרו קשר

bottom of page